Mustafa Enver Bey Cd. No:5 Onur Apt. K.4 D. 7 Alsancak – İZMİR Pzt-Cum 09.00-19.00 Cmt: 09.00-18.00 05309343580 - 02322550255
          Randevu

TAVİ

TAVİ – Aort kapak değişimi işlemi

Transaortik valv implantasyonu (TAVI) işlemi ciddi aort kapak darlığı olan hastalarda kasıktan bir katater yolu ile yapılan biyolojik aort kapak yerleştirme işlemidir. Kardiyoloji alanında son yollardaki en önemli gelişmelerden biri olan bu işlem, pek çok hastanın hayatını kurtarmıştır. Özellikli bir işlem olan TAVİ Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanan özel bir işlemdir. 

TAVİ açık cerrahiye göre işlem süresi, işlem sonrası yoğun bakım ve hastanede kalış süresinin daha kısa olması gibi avantajlara sahiptir. Milano‘da San Donato Hastanesi’nde eğitim gören ve üç ayrı kapak için TAVİ sertifikası sahibi olan Doç. Dr. Erdem Özel, özel ilgi alanlarından biri olan TAVİ işlemini 8 yıldır uygulamaktadır ve Türkiye’de TAVİ sertifikası sahibi olan az sayıdaki kardiyoloji hekiminden biridir. Doç. Dr. Özel, 400’ün üzerinde vaka sayısıyla işlemle ilgili önemli deneyime sahiptir.

Aort darlığı nedir?

Aort kapağı kalpten çıkan ana damar olan ve vücuttaki tüm organları besleyen aort damarının kalpten çıkış kapısıdır. Kalbin 4 kapakçığından biri olan aort kapağının özellikle yaşla birlikte kireçlenerek daralması ciddi hayati problemlere neden olur.

Ciddi aort darlığı hangi şikayetlere neden olur?

Ciddi aort kapak darlığı nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılma gibi şikayetlere neden olur. Ne yazık ki bazı hastalarda ani ölüme yol açmaktadır.

Ciddi aort darlığı nasıl tedavi edilir?

Mekanik bir problem olan ciddi aort darlığının ilaçla tedavisi yoktur. Hastalara ya açık kalp cerrahisi ile metal veya biyolojik aort kapağı takılır ya da TAVI yöntemi ile kasıktan biyolojik aort kapak yerleştirme işlemi yapılır.

TAVI nedir?

TAVI ciddi aort darlığı olan hastalara uygulanan kasıktan yeni aort kapağı yerleştirme işlemidir. Bu yeni kapak, hastanın kendi kapağı çıkarılmadan onun içerisine yerleştirilir. Balonlu ya da kendiliğinden açılabilen tipleri olan TAVI kapakları, kasıktan yapılan küçük bir giriş ile damarların içerisinden kalbe ulaştırılır ve yerleştirilir. Bu işlem genellikle hastalar entübe edilip mekanik solunum cihazına bağlanmadan hafif uyutma ile gerçekleştirilir. TAVI işlemi sırasında açık cerrahideki gibi göğüs kafesine müdahale ya da kesi yapılmaz.

İşlem yaklaşık 1.5 saat sürer ve işlem sonrası bir problem yoksa hasta bir gün koroner yoğun bakımda takip edilip genelde 3. Ya da 4. günde de taburcu edilir.

TAVI’nin riskleri nelerdir?

Her işlemde olduğu gibi ciddi bir kalp sorununun tedavisinde uygulanan TAVI yönteminin de riskleri bulunmaktadır. Düşük oranda ölüm, felç, kanama ya da açık cerrahiye dönme riskleri vardır. İşlem sonrasında hastaların bir kısmına kalıcı kalp pili takılması gerekebilir.

 

Posted in:

Yazılar

Bu da ilginizi çekebilir

  • Kalp kapağında hafif kaçak nedir? Tehlikeli mi?

    📌 Doktorunuz kalp kapağınızda hafif kaçak olduğunu söyledi. Eyvah, ciddi bir kalp hastalığım mı var diye endişelisiniz! Gelin bugün kapakta kaçak nedir? Tehlikeli mi ?sorularına yanıt verelim.
    .
    📌 Kapakta kaçak aslında kapak yetmezliğidir. Bu ,kalpten pompalanan kanın vücuda iletilmesini sağlayan kapakçıkların işlev bozukluğu ile ortaya çıkar.
    .
    📌 Kaçak kötüye gittikçe kalbiniz kan sızdıran kapağın açığını telafi etmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ve bir noktaya kadar bu durumu tolere eder ancak kaçak daha da artarsa nefes darlığı, vücutta ödem gibi şikayetler ortaya çıkmaya başlar.
    .
    📌Ancak merak etmeyin! Kardiyoloğunuz kapakta kaçağın “hafif” olduğunu söylediyse hemen endişelenmenize gerek yok. Kapakta hafif kaçak hastalarımızda sık karşılaştığımız ve tedavi gerektirmeyen bir durumdur.
    Hafif kaçağı olanların, düzenli aralıklarla kardiyoloğa giderek durumlarını takip ettirmeleri yeterlidir.
    .
    📌 Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Merak ettiklerinizi bu postun altına yazabilirsiniz. 

    #kardiyoloji #kalpsağlığı #kalpkapakhastalıkları #mitralyetmezlik #kalbinikoru #izmir #alsancak #izmirkardiyolojiuzmani #izmirkardiyolog

  • Öksürmek, kalp krizinde işe yarar mı?

    Sosyal medyada zaman zaman karşıma çıkan bir bilgi var. Eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız şiddetli bir şekilde öksürmek hayat kurtarır deniyor. Bu kesinlikle yanlış bir bilgi…

    Bizler kardiyologlar olarak koroner yoğun bakımda yada vaka yaparken anjiyo laboratuvarında bazı ritim sorunlarında hastaya öksür diyebiliyoruz ancak hastane dışında kalp problemi yaşadığını düşünen biri için bu yararsız bir hareket.

    Bu tip bir bilginin en tehlikeli tarafı da gerçekten kalp krizi geçiren birinin bununla vakit kaybederek gerçek yardıma erişmesinin gecikmesi.

    Unutmayın, öksürmek kalp krizinde işe yaramaz. Eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden 112 ‘yi aramalısınız.

  • Kansız anjiyo nedir? Kimler için uygundur?

    Kalp damar hastalığı şüphesi bulunan ama anjiyo olmak konusunda endişeleri bulunan hastaların çok sordukları bir sorudur: Kansız anjiyo yapılıyormuş, nedir?

    Halk arasında kansız anjiyo olarak bilinen BT Anjiyo, kalp damar hastalığından şüphelendiğimiz, ancak çeşitli nedenlerle doğrudan anjiyo işlemine almak istemediğimiz hastalar için uygulanan bir damar görüntüleme yöntemidir.

    Kimler için uygun?

    Kalp damar hastalığı açısından orta ve yüksek risk faktörleri bulunan, birinci derece yakınlarında erken yaşlarda kalp damar hastalığı bulunan kişiler için uygundur.

    Eşlik eden farklı hastalıkları nedeniyle doğrudan anjiyoya almak istemediğimiz hastalarda damarların durumunu değerlendirmek için uygulanabilir.

    Yine anjiyo işlemi konusunda yüksek endişe taşıyan, anjiyo olmak isteyen, buna karşın kalp damar hastalığı şüphesi bulunan kişilere de yapılabilir.

    Kalp krizi şüphesiyle başvuran hastalara ise uygulanmaz, bu hastalar doğrudan koroner anjiyografiye alınır.

    Nasıl yapılır?

    Tomografiye benzer şekilde kol damarından ilaç verilerek yapılır. Tıkalı veya daralmış bir damar olup olmadığını görmemizi sağlar.