TAVİ – Aort kapak değişimi işlemi
Transaortik valv implantasyonu (TAVI) işlemi ciddi aort kapak darlığı olan hastalarda kasıktan bir katater yolu ile yapılan biyolojik aort kapak yerleştirme işlemidir. Kardiyoloji alanında son yollardaki en önemli gelişmelerden biri olan bu işlem, pek çok hastanın hayatını kurtarmıştır. Özellikli bir işlem olan TAVİ Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanan özel bir işlemdir.
TAVİ açık cerrahiye göre işlem süresi, işlem sonrası yoğun bakım ve hastanede kalış süresinin daha kısa olması gibi avantajlara sahiptir. Milano‘da San Donato Hastanesi’nde eğitim gören ve üç ayrı kapak için TAVİ sertifikası sahibi olan Doç. Dr. Erdem Özel, özel ilgi alanlarından biri olan TAVİ işlemini 8 yıldır uygulamaktadır ve Türkiye’de TAVİ sertifikası sahibi olan az sayıdaki kardiyoloji hekiminden biridir. Doç. Dr. Özel, 400’ün üzerinde vaka sayısıyla işlemle ilgili önemli deneyime sahiptir.
Aort darlığı nedir?
Aort kapağı kalpten çıkan ana damar olan ve vücuttaki tüm organları besleyen aort damarının kalpten çıkış kapısıdır. Kalbin 4 kapakçığından biri olan aort kapağının özellikle yaşla birlikte kireçlenerek daralması ciddi hayati problemlere neden olur.
Ciddi aort darlığı hangi şikayetlere neden olur?
Ciddi aort kapak darlığı nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılma gibi şikayetlere neden olur. Ne yazık ki bazı hastalarda ani ölüme yol açmaktadır.
Ciddi aort darlığı nasıl tedavi edilir?
Mekanik bir problem olan ciddi aort darlığının ilaçla tedavisi yoktur. Hastalara ya açık kalp cerrahisi ile metal veya biyolojik aort kapağı takılır ya da TAVI yöntemi ile kasıktan biyolojik aort kapak yerleştirme işlemi yapılır.
TAVI nedir?
TAVI ciddi aort darlığı olan hastalara uygulanan kasıktan yeni aort kapağı yerleştirme işlemidir. Bu yeni kapak, hastanın kendi kapağı çıkarılmadan onun içerisine yerleştirilir. Balonlu ya da kendiliğinden açılabilen tipleri olan TAVI kapakları, kasıktan yapılan küçük bir giriş ile damarların içerisinden kalbe ulaştırılır ve yerleştirilir. Bu işlem genellikle hastalar entübe edilip mekanik solunum cihazına bağlanmadan hafif uyutma ile gerçekleştirilir. TAVI işlemi sırasında açık cerrahideki gibi göğüs kafesine müdahale ya da kesi yapılmaz.
İşlem yaklaşık 1.5 saat sürer ve işlem sonrası bir problem yoksa hasta bir gün koroner yoğun bakımda takip edilip genelde 3. Ya da 4. günde de taburcu edilir.
TAVI’nin riskleri nelerdir?
Her işlemde olduğu gibi ciddi bir kalp sorununun tedavisinde uygulanan TAVI yönteminin de riskleri bulunmaktadır. Düşük oranda ölüm, felç, kanama ya da açık cerrahiye dönme riskleri vardır. İşlem sonrasında hastaların bir kısmına kalıcı kalp pili takılması gerekebilir.