Mustafa Enver Bey Cd. No:5 Onur Apt. K.4 D. 7 Alsancak – İZMİR Pzt-Cum 09.00-19.00 Cmt: 09.00-18.00 05309343580 - 02322550255
          Randevu

Anjiyo nedir?

Anjiyo nedir?

2009 yılından bu yana invaziv kardiyolog olarak görev yapan Doç. Dr. Erdem Özel, bugüne kadar 10 bine yakın anjiyo ve 5 binin üzerinde balon stent uygulaması gerçekleştirmiştir.

Hastaneye kalp krizi ile gelen hastaya halk arasında anjiyo olarak bilinen ‘koroner anjiyografi ve anjiyoplasti’ işlemiyle müdahale edilmekte; balon ve stent uygulanarak tıkalı damarları açılmaktadır. Böylece tıkalı damarların açılmasıyla kalp krizi sona ermektedir. 1977 yılından beri uygulanan bu işlem 47 yıldır milyonlarca insanın hayatını kurtarmıştır.

Kime anjiyo yapılır?

Acil şartlarda kalp krizi geçiren hastalara damarlarını açmak ve kalp krizine son vermek için anjiyoplasti yapılmaktadır. Acil kalp krizi durumu dışında ise kalp damar hastalığına yönelik bir şüphenin varlığı durumunda tıkanıklık olup olmadığını tespit etmek ve varsa hasta kalp krizi geçirmeden tıkalı damarları açmak amacıyla da anjiyo yapılmaktadır. Bu inceleme, tıkalı damarların kalp krizi geçirmeden tespit edilmesini sağlayarak hayat kurtarabilmektedir.

Anjiyo riskli bir işlem mi?

Anjiyonun basit bir işlem olduğunu düşünen ya da bu işlemden aşırı derecede korkan hastalar ile karşılaşmak mümkündür. Her iki yaklaşım da doğru değildir. Anjiyografi ve balon-stent işlemleri genel olarak güvenli işlemlerdir. Standart bir anjiyografi işleminde ölüm riski binde 1-2 civarındadır ancak acil şartlarda, kritik durumdaki hastalarda ve damar yapısı, darlığı yapısal olarak kötü olan hatalarda risk artmaktadır.

Her anjiyoda stent takılır mı?

Damarlar tıkalıysa anjiyo işlemi sırasında ince bir balonlu katater ile tıkanıklık bölgesinde balon şişirilmekte ve o bölge genişletilerek beslediği kalp dokusunda kan akımının artması amaçlanmaktadır. Balon anjiyoplasti denilen bu işleme hemen her zaman stent denilen ağsı yapıya sahip metal bir tüp yerleştirilmesi ile devam edilmektedir. Yerleştirilen stent damarın açık kalmaya devam etmesini sağlamaktadır. Kullanılan birçok stentin üstünde daha uzun süre açık kalmasını sağlayacak bir ilaç emdirilmiş durumdadır ancak nadiren ilaçsız stentler de kullanılmaktadır. Hastanın damarlarında tıkanıklık bulunmaması durumunda ise stent işlemi uygulanmamaktadır.

Posted in:

Yazılar

Bu da ilginizi çekebilir

  • Kalp kapağında hafif kaçak nedir? Tehlikeli mi?

    📌 Doktorunuz kalp kapağınızda hafif kaçak olduğunu söyledi. Eyvah, ciddi bir kalp hastalığım mı var diye endişelisiniz! Gelin bugün kapakta kaçak nedir? Tehlikeli mi ?sorularına yanıt verelim.
    .
    📌 Kapakta kaçak aslında kapak yetmezliğidir. Bu ,kalpten pompalanan kanın vücuda iletilmesini sağlayan kapakçıkların işlev bozukluğu ile ortaya çıkar.
    .
    📌 Kaçak kötüye gittikçe kalbiniz kan sızdıran kapağın açığını telafi etmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ve bir noktaya kadar bu durumu tolere eder ancak kaçak daha da artarsa nefes darlığı, vücutta ödem gibi şikayetler ortaya çıkmaya başlar.
    .
    📌Ancak merak etmeyin! Kardiyoloğunuz kapakta kaçağın “hafif” olduğunu söylediyse hemen endişelenmenize gerek yok. Kapakta hafif kaçak hastalarımızda sık karşılaştığımız ve tedavi gerektirmeyen bir durumdur.
    Hafif kaçağı olanların, düzenli aralıklarla kardiyoloğa giderek durumlarını takip ettirmeleri yeterlidir.
    .
    📌 Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Merak ettiklerinizi bu postun altına yazabilirsiniz. 

    #kardiyoloji #kalpsağlığı #kalpkapakhastalıkları #mitralyetmezlik #kalbinikoru #izmir #alsancak #izmirkardiyolojiuzmani #izmirkardiyolog

  • Öksürmek, kalp krizinde işe yarar mı?

    Sosyal medyada zaman zaman karşıma çıkan bir bilgi var. Eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız şiddetli bir şekilde öksürmek hayat kurtarır deniyor. Bu kesinlikle yanlış bir bilgi…

    Bizler kardiyologlar olarak koroner yoğun bakımda yada vaka yaparken anjiyo laboratuvarında bazı ritim sorunlarında hastaya öksür diyebiliyoruz ancak hastane dışında kalp problemi yaşadığını düşünen biri için bu yararsız bir hareket.

    Bu tip bir bilginin en tehlikeli tarafı da gerçekten kalp krizi geçiren birinin bununla vakit kaybederek gerçek yardıma erişmesinin gecikmesi.

    Unutmayın, öksürmek kalp krizinde işe yaramaz. Eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden 112 ‘yi aramalısınız.

  • Kansız anjiyo nedir? Kimler için uygundur?

    Kalp damar hastalığı şüphesi bulunan ama anjiyo olmak konusunda endişeleri bulunan hastaların çok sordukları bir sorudur: Kansız anjiyo yapılıyormuş, nedir?

    Halk arasında kansız anjiyo olarak bilinen BT Anjiyo, kalp damar hastalığından şüphelendiğimiz, ancak çeşitli nedenlerle doğrudan anjiyo işlemine almak istemediğimiz hastalar için uygulanan bir damar görüntüleme yöntemidir.

    Kimler için uygun?

    Kalp damar hastalığı açısından orta ve yüksek risk faktörleri bulunan, birinci derece yakınlarında erken yaşlarda kalp damar hastalığı bulunan kişiler için uygundur.

    Eşlik eden farklı hastalıkları nedeniyle doğrudan anjiyoya almak istemediğimiz hastalarda damarların durumunu değerlendirmek için uygulanabilir.

    Yine anjiyo işlemi konusunda yüksek endişe taşıyan, anjiyo olmak isteyen, buna karşın kalp damar hastalığı şüphesi bulunan kişilere de yapılabilir.

    Kalp krizi şüphesiyle başvuran hastalara ise uygulanmaz, bu hastalar doğrudan koroner anjiyografiye alınır.

    Nasıl yapılır?

    Tomografiye benzer şekilde kol damarından ilaç verilerek yapılır. Tıkalı veya daralmış bir damar olup olmadığını görmemizi sağlar.