Kolesterol düzeyleriniz kalp sağlığınızın önemli göstergelerinden biridir. İyi kolesterol yani HDL kolesterol için daha yüksek düzeyler kalp sağlığınız için daha iyidir.
Peki neden HDL’ye iyi kolesterol diyoruz ? Çünkü HDL, kötü olan diğer kolesterolleri kan dolaşımından temizler ve kalp damar hastalığı riskini böylece azaltır.
Eğer yüksek LDL yani kötü kolesterol ve düşük HDL yani iyi kolesterolünüz varsa doktorunuz öncelikle LDL kolesterolünüzü düşürmeye, daha sonra da HDL kolesterolünüzü yükseltmeye odaklanacaktır.
Peki hangi HDL kolesterol düzeyleri risklidir? Erkeklerde 40 mg/dl’nin kadınlarda ise 50 mg/dl’nin altındaki HDL düzeyleri kalp damar hastalıkları için risk oluşturur. İdeali HDL’nin 60 mg/dl’nin üstünde olmasıdır.
Genetik olarak yüksek HDL kolesterole sahip kişilerde kalp damar hastalıkları riski daha düşüktür. HDL’yi yaşam tarzı değişiklikleri ile yükseltmek ise kalp krizi riskinizi azaltır. İlginç olarak aynı şeyi ilaçlarla yapmaya kalktığınızda kalp krizi sıklığında azalma gösterilememiştir.
Bu yüzden HDL kolesterolü ilaç dışı yöntemler ile yükseltmek çok önemli!
Peki HDL yani iyi kolestrolü ilaç dışı yöntemlerle nasıl yükseltebiliriz, ne yapmamız gerekir? İşte size 6 altın öneri:
1. Daha fazla egzersiz yapın. Özellikle kalp hızınızı yükselten aerobik egzersizleri doktorunuzun kontrolünde yaparsanız maksimum faydayı göreceksiniz.
2. İyi yağları tüketin. Zeytinyağında bulunan monoansatüre yağlar ve Omega-3 yağları içeren besinler HDL’yi olumlu etkiler. Trans ve doymuş yağlar ise HDL’yi düşürür.
3. Tam tahıllı beslenin. Rafine, yani işlenmiş karbonhidrattansa tam tahıllı işlenmemiş karbonhidratları tercih edin.
4. Kilo verin. Diyet ya da egzersizle fark etmez, kilo vermek HDL’yi yükseltir.
5. Sigarayı bırakın.
6. Az düzeyde alkol kullanımı HDL’yi arttırır. Ancak alkol almıyorsanız sadece HDL’nizi yükseltecek diye almaya başlamayın ve aşırı alkol tüketmeyin. Bu durumda kilo alır ve yüksek tansiyon problemi ile karşılaşırsınız.
Kardiyoloji Uzmanı