Mustafa Enver Bey Cd. No:5 Onur Apt. K.4 D. 7 Alsancak – İZMİR Pzt-Cum 09.00-19.00 Cmt: 09.00-18.00 05309343580 - 02322550255
          Randevu

Kardiyak beslenme

Sağlıklı bir kalp için kardiyak açıdan doğru beslenmek hayati öneme sahiptir. Bunun için;

 

  • Mümkün olduğu kadar sebze ve meyve tüketmeye çalışın. Günlük yiyecek tabağınızın yarısını sebze ve meyvelerden oluşturun. Sebzelerde mevsimine göre çeşitliliği mutlaka arttırın özellikle yeşil yapraklı sebzelerin iyi bir anti-oksidan kaynağı olduğunu unutmayın. Farklı renklerde meyveye mutlaka günlük diyetinizde yer verin. Ancak glisemik indeksleri yüksek olduğundan mısır ve patatesten (özelliklede kızarmış patatesten) uzak durun ve miktarı sınırlayın.

 

  • İyi yağları özellikle de zeytinyağı ve bitkisel yağları aşırıya kaçmadan daha çok tercih ederken, kırmızı et ve süt ürünleri kaynaklı yağları azaltmaya çalışın. Süt ürünlerini günde 1-2 defadan fazla tüketmeyin. Doğal tereyağı arada yenebilir ancak miktarı sınırlı olmalı. Trans yağ içeren gıdalardan kesinlikle uzak durun.

 

  • Tam tahıllı doğal karbonhidratları (tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna, kahverengi pirinç gibi) tercih edin. Bunların kan şekeri ve insülin üzerine olumlu etkileri bulunuyor. Günlük yiyecek tabağınızın dörtte birini bu gıdalar oluştursun. İşlenmiş karbonhidrat içeren (beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi) besinlerden uzak durun.

 

  • Sağlıklı protein kaynaklarına yönelin (balık, doğal tavuk, baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı atıştırmalıklar). Günlük yiyecek tabağınızın diğer dörtte birini bu sağlıklı proteinlerden oluşturun. Kırmızı et ve yağlı peynir tüketimini sınırlandırın ve salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durun.
  • Su tüketiminizi arttırın, şekersiz kahve ve çay tüketilebilir ancak şekerli meşrubatları kullanmayın.
  • Aktif olmayı, egzersiz yapmayı unutmayın.

 

 

Şeker hastaları nasıl beslenmeli?

 

Şeker ve kalp hastalığı kol kola giden iki arkadaş gibidir. 2013 yılında yapılan bir çalışmaya göre Türkiye de 7 milyonun üzerinde şeker hastası vardır.

Eğer şeker hastalığınız varsa kalp hastalığına yakalanma olasılığınız iki ila dört kat artar hem de ne yazık ki daha genç yaşta kalp hastası olabilirsiniz.

Hafif şeker yüksekliği olanlar da güvende değil. Ilımlı şeker yüksekliği olanlarda dahi kalp hastalığı riski artar.

Şeker hastalığı kronik bir hastalıktır ve zaman geçtikçe damarlarınızda harabiyete yol açar. Kalp damarlarında yağ plakları oluşur ve bu plaklar kalp krizine neden olabilir. Şeker hastalığı olan kişiilerde birlikte sık görülen kilo fazlalığı, yüksek tansiyon, yüksek kötü kolesterol (LDL) ve yüksek trigliserid (kanda bulunan bir çeşit yağ tipi) sorunları da  kalp hastalığına giden yolu kısaltır.

Şeker hastalarında kalp yetmezliği de daha sıktır. Ancak şeker hastaları için iyi haber şu: Şeker hastalığı kontrol edilebilir bir hastalıktır.

Yaşamınızda yapacağınız bazı değişiklikler kalp hastalığı geçirmenizi engelleyebilir. Nedir bu değişiklikler:

 

  • Şeker düzeyinizi sıkı kontrolle normal seviyelerde tutun. Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde günlük şeker ölçümlerinizi yapın ve mutlaka kayıt tutun. Hangi aktiviteleri yaptığınızı ve hangi yemekleri yediğinizi de yazarsanız, nelerin şekerinizi yükselttiğini anlayabilirsiniz.
  • Doktorunuzun tavsiye ettiği sıklıkla 2-3 aylık şeker düzeyinizi gösteren HbA1c seviyelerinizi kontrol ettirin. HbA1c düzeyiniz 7’nin altında olmalı.
  • Tansiyon değeriniz 130/80 mmHg’nın altında olmalı.
  • Kolesterol ve trigliserid değerlerinizi düşük seviyelerde tutun.
  • Kilo probleminiz varsa kilo verin, sağlıklı bir kiloya sahip olmak şeker düzeylerinizi de iyileştirecektir.
  • Düzenli egzersiz yapın. Günde 30 dakika, haftada 5 kez yürüyün.
  • Akdeniz diyeti gibi sağlıklı bir diyet alışkanlığınız olsun. Özellikle yediğiniz karbonhidratları takip edin. Yeşil sebze, meyve, ve tam tahıllı lif içeriği yüksek karbonhidratları tercih edin.
  • Sigarayı bırakın
  • Uykunuzu yeterli alın.
  • Stresi azaltın.

 

 

Posted in:

Yazılar

Bu da ilginizi çekebilir

  • Kalp kapağında hafif kaçak nedir? Tehlikeli mi?

    📌 Doktorunuz kalp kapağınızda hafif kaçak olduğunu söyledi. Eyvah, ciddi bir kalp hastalığım mı var diye endişelisiniz! Gelin bugün kapakta kaçak nedir? Tehlikeli mi ?sorularına yanıt verelim.
    .
    📌 Kapakta kaçak aslında kapak yetmezliğidir. Bu ,kalpten pompalanan kanın vücuda iletilmesini sağlayan kapakçıkların işlev bozukluğu ile ortaya çıkar.
    .
    📌 Kaçak kötüye gittikçe kalbiniz kan sızdıran kapağın açığını telafi etmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ve bir noktaya kadar bu durumu tolere eder ancak kaçak daha da artarsa nefes darlığı, vücutta ödem gibi şikayetler ortaya çıkmaya başlar.
    .
    📌Ancak merak etmeyin! Kardiyoloğunuz kapakta kaçağın “hafif” olduğunu söylediyse hemen endişelenmenize gerek yok. Kapakta hafif kaçak hastalarımızda sık karşılaştığımız ve tedavi gerektirmeyen bir durumdur.
    Hafif kaçağı olanların, düzenli aralıklarla kardiyoloğa giderek durumlarını takip ettirmeleri yeterlidir.
    .
    📌 Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Merak ettiklerinizi bu postun altına yazabilirsiniz. 

    #kardiyoloji #kalpsağlığı #kalpkapakhastalıkları #mitralyetmezlik #kalbinikoru #izmir #alsancak #izmirkardiyolojiuzmani #izmirkardiyolog

  • Öksürmek, kalp krizinde işe yarar mı?

    Sosyal medyada zaman zaman karşıma çıkan bir bilgi var. Eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız şiddetli bir şekilde öksürmek hayat kurtarır deniyor. Bu kesinlikle yanlış bir bilgi…

    Bizler kardiyologlar olarak koroner yoğun bakımda yada vaka yaparken anjiyo laboratuvarında bazı ritim sorunlarında hastaya öksür diyebiliyoruz ancak hastane dışında kalp problemi yaşadığını düşünen biri için bu yararsız bir hareket.

    Bu tip bir bilginin en tehlikeli tarafı da gerçekten kalp krizi geçiren birinin bununla vakit kaybederek gerçek yardıma erişmesinin gecikmesi.

    Unutmayın, öksürmek kalp krizinde işe yaramaz. Eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden 112 ‘yi aramalısınız.

  • Kansız anjiyo nedir? Kimler için uygundur?

    Kalp damar hastalığı şüphesi bulunan ama anjiyo olmak konusunda endişeleri bulunan hastaların çok sordukları bir sorudur: Kansız anjiyo yapılıyormuş, nedir?

    Halk arasında kansız anjiyo olarak bilinen BT Anjiyo, kalp damar hastalığından şüphelendiğimiz, ancak çeşitli nedenlerle doğrudan anjiyo işlemine almak istemediğimiz hastalar için uygulanan bir damar görüntüleme yöntemidir.

    Kimler için uygun?

    Kalp damar hastalığı açısından orta ve yüksek risk faktörleri bulunan, birinci derece yakınlarında erken yaşlarda kalp damar hastalığı bulunan kişiler için uygundur.

    Eşlik eden farklı hastalıkları nedeniyle doğrudan anjiyoya almak istemediğimiz hastalarda damarların durumunu değerlendirmek için uygulanabilir.

    Yine anjiyo işlemi konusunda yüksek endişe taşıyan, anjiyo olmak isteyen, buna karşın kalp damar hastalığı şüphesi bulunan kişilere de yapılabilir.

    Kalp krizi şüphesiyle başvuran hastalara ise uygulanmaz, bu hastalar doğrudan koroner anjiyografiye alınır.

    Nasıl yapılır?

    Tomografiye benzer şekilde kol damarından ilaç verilerek yapılır. Tıkalı veya daralmış bir damar olup olmadığını görmemizi sağlar.