Tansiyon holter basit olarak 24 saat boyunca sürekli olarak tansiyon değerlerinizi kaydetmeye yarayan bir tansiyon cihazıdır.
Neden kullanıyoruz?
Yüksek tansiyon tanısı koymak yada tansiyon ilaçlarına olan cevabınızı değerlendirmek için.
Bir kliniğe geldiğinizde tansiyon cihazı ile tansiyonunuz ölçülür ancak bizler için evdeki tansiyon değerleriniz de çok önemli. Kolunuza takılan tansiyon holter cihazı 24 saat üzerinizde kalır ve gündüz saatlerinde genellikle 30 dk da bir, gece uykudayken de saatte bir tansiyonunuzu ölçerek kayıt eder. Aynı zamanda kalp hızınızı da kaydeder. Ve bu değerlerin 24 saaatlik ortalamasını hesaplar..
Günümüzde yayınlanan uluslararası kılavuzlarda tansiyon yüksekliğinin tanısı için tansiyon holter cihazının kullanımı çok güçlü bir şekilde önerilmektedir.
Normalde gece tansiyon değerlerinin %10-20 düşmesini bekleriz ancak bazı kişilerde bu olmaz. Tansiyon holter bu durumun tespiti için çok yararlıdır.
Tansiyon holter sadece klinikte yapılan tansiyon ölçümleri ile tespit edemediğimiz bazı durumların tanısında da çok yararlıdır. Bunlardan en öneml ikisi beyaz önlük hipertansiyonu ve maskelenmiş hipertansiyon durumudur.
Bazı kişilerde evde tansiyon normalken hekimin yanında klinikte yüksek çıkabilir. Buna beyaz önlük hipertansiyonu diyoruz. Bu kişilerin durumu tansiyon holterle belirlenebilir ve gereksiz bir tedavi verilmesinin önüne geçilebilir.
Bunu tam tersine yani klinikte tansiyon değerlerinin normal olup evde yüksek olmasına da maskelenmiş hipertansiyon diyoruz. Bu durumda tansiyon holter ile belirlenebilir ve mutlaka tedavi gerektiren bir sorundur.
Tansiyon tanısı koymanın dışında tansiyon holterin bize verdği bilgiler ile günün hangi saatinde tansiyonunuzun yükseldiğini saptayarak ilaçlarınızın zamanını da ayarlayabilirz.
Ayrıca gebeliğe bağlı hipertansiyonda, sınırda hipertansiyonun tespitinde, ilaçla kontrol altına alınmayan hipertansiyonun tanısında ,başka ilaçlara bağlı tansiyon yüksekliği durumlarında ve tansiyon düşüklüğünün de tespitinde tansiyon holter çok yararlıdır.
Tansiyon holterin hasta açısından olası bir dezavantajı ise kolda sürekli bulunmasının verdiği rahatsızlık hissidir. Özellikle gece ölçüm yaptığında uykunuzu bozabilir. Tekrarlayan ölçümler ile kolda kızarıklık ve kaşıntı olabilir ancak bu çoğunlukla geçicidir.
Kardiyoloji Uzmanı