Birçok kadın kalp hastalığını erkeklere özgü bir hastalık olarak görse de gerçek bu değil. Ne yazık ki kalp hastalığı erkeklerde olduğu gibi kadınlar da da bir numaralı ölüm nedeni. Özellikle menopozdan sonra kadınlarda kalp hastalığı görülme sıklığı belirgin biçimde artar.
Menopoz bir hastalık değil doğal bir süreçtir.
Ancak menopoza girilen yaşlarda kalp damar hastalığı için risk teşkil eden bazı problemler ortaya çıkmaya başlar.
Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması ve yaşın ilerlemiş olması kalp damar hastalığı riskini arttıran bazı durumlara yol açabilir. Nedir bunlar?
• Kalp damarlarında sertleşme ve elastikiyet kaybı meydana gelir.
• Tansiyon yüksekliğine yatkınlık olur. Kalp üzerine binen yük artar.
• Kalp ritim bozukluğuna yatkınlık artabilir.
• Kötü kolesterol (LDL) düzeyleri artarken koruyucu olan iyi kolesterol (HDL) düzeyleri azalır.
• İnsülin direnci artar ve bu da şeker hastalığına yatkınlık yaratır. Şeker hastalığı kalp damar hastalığı için önemli bir risk faktörüdür.
• Metabolizmada yavaşlama ve kilo alımı olur. Bu da kalp damar hastalığı riskini arttırır.
40 yaşın altında erken menopoza giren kadınlarda erken dönemde kalp hastalığı riskinde artış saptanır.
Menopoz doğal bir süreç olsa da menopozla alakalı olan semptomlar ciddiye alınmalıdır. Çarpıntı, nefes darlığı, göğüste baskı, baş ağrısı, baş dönmesi, bacaklarda şişme ve yatmakla olan nefes darlığı gibi şikayetler menopoza bağlı olabildiği gibi altta yatan bir kalp hastalığı yada tansiyon hastalığına da bağlı olabilir.
Kalp krizi riskindeki artış özellikle menopoza girdikten 10 yıl sonra belirgin hale gelir. Ancak menopoza giriş döneminden itibaren artan riskler nedeniyle kadınlar sağlıklı yaşam kurallarına çok daha fazla uymalıdır.
Kardiyoloji Uzmanı