• Mümkün olduğu kadar sebze ve meyve tüketmeye çalışın. Günlük yiyecek tabağınızın yarısını sebze ve meyvelerden oluşturun.Sebzelerde mevsimine göre çeşitliliği mutlaka arttırın özellikle yeşil yapraklı sebzelerin iyi bir anti-oksidan kaynağı olduğunu unutmayın. Farklı renklerde meyveye mutlaka günlük diyetinizde yer verin. Ancak glisemik indeksleri yüksek olduğundan mısır ve patatesten (özelliklede kızarmış patatesten uzak durun ve miktarı sınırlayın.
• İyi yağları özelliklede zeytinyağı ve bitkisel yağları aşırıya kaçmadan daha çok tercih ederken kırmızı et ve süt ürünleri kaynaklı yağları azaltmaya çalışın. Süt ürünlerini günde 1-2 defadan fazla tüketmeyin. Doğal tereyağı arada yenebilir ancak miktarı sınırlı olmalı. Trans yağ içeren gıdalardan kesinlikle uzak durun.
• Tam tahıllı doğal karbonhidratları (tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna , kahverengi pirinç gibi) tercih edin. Bunların kan şekeri ve insülin üzerine olumlu etkileri bulunuyor. Günlük yiyecek tabağınızın dörtte birini bu gıdalar oluştursun. İşlenmiş karbonhidrat içeren (beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi) besinlerden uzak durun.
• Sağlıklı protein kaynaklarına yönelin (balık, doğal tavuk, baklagiller , ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı atıştırmalıklar ). Günlük yiyecek tabağınızın diğer dörtte birini bu sağlıklı proteinlerden oluşturun. kırmızı et ve yağlı peynir tüketimini sınırlandırın ve salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durun.
• Su tüketiminizi arttırın, şekersiz kahve ve çay tüketilebilir ancak şekerli meşrubatları kullanmayın.
• Aktif olmayı, egzersiz yapmayı unutmayın.
Kardiyoloji Uzmanı