Dr. Erdem Özel

Düşük Tansiyon

Tansiyon söz konusu olduğunda çoğunlukla yüksek tansiyondan söz ediyoruz. Peki düşük tansiyon da bir sağlık probleminin habercisi olabilir mi ya da tehlikeli bir durum mudur? Bunlardan biraz bahsedelim.

Öncelikle hangi değerlere düşük tansiyon diyoruz? 90/60 mmHg nın altındaki değerler düşük tansiyon ya da hipotansiyon olarak tanımlanır.

Sağlıklı kişilerde düşük tansiyon herhangi bir şikayet ya da belirtiye yol açmıyorsa genellikle zararsızdır. Ancak bazı kişilerde özellikle de yaşlılarda düşük tansiyon kalbe ,beyine ve diğer hayati organlara giden kan akımında azalma yaparak sorunlara yol açabilir.

Eğer sizin hayatınız boyunca düşük tansiyonunuz olduysa ve bugüne kadar herhangi bir şikayet yaratmadıysa bu durum hemen her zaman zararsızdır. Ancak kan basıncında bir anda normalden ani bir düşüş yaşanırsa beyine giden kan akımı azalır ve baş dönmesi, göz kararması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle yatar ya da oturur pozisyondan ani olarak ayağa kalkınca olur. Tıbbi olarak bu durumu postural yada ortostatik hipotansiyon olarak tanımlarız. Bunun dışında bir kişi çok uzun süre ayakta kaldığında da tansiyon düşüklüğü yaşayabilir. Burada nörolojik bir takım mekanizmalar devreye girer ve bayılma bile meydana gelebilir.

Aynı yüksek tansiyonda olduğu gibi yaş ilerledikçe düşük tansiyon riski de artar. Düşük tansiyona ek olarak kalp ve beyni besleyen damarlarda yaşla birlikte daralmalar meydana gelmesi bu hayati organlara olan kan akımını daha bozar ve hastalarda şikayetler oluşmaya başlar.

Peki düşük tansiyon neden olur ?Düşük tansiyonun nedeni her zaman belli olmasa da bazı durumlar buna yol açabilir. Nedir bunlar?

 Gebelik
 Tiroid bezi bozuklukları, şeker hastalığı yada hipoglisemi gibi hormonal problemler
 Bazı gıda takviyeleri
 Tansiyon yüksekliği, parkinson yada depresyon için verilen ilaçlar
 Kalp yetmezliği
 Kalp ritim bozuklukları
 Karaciğer hastalıkları
 Sıcak çarpması gibi durumlar.

Eğer sizde de şikayetlere yol açan bir tansiyon düşüklüğü varsa bu ihtimallerin tetkik edilmesi gerekir.

Prof. Dr. Erdem Özel

Prof. Dr. Erdem Özel

Kardiyoloji Uzmanı

Son Bloglar

Sosyal Medyamız