Mustafa Enver Bey Cd. No:5 Onur Apt. K.4 D. 7 Alsancak – İZMİR Pzt-Cum 09.00-19.00 Cmt: 09.00-18.00 05309343580 - 02322550255
          Randevu

Kardiyak rehabilitasyon

Prof. Dr. Erdem Özel’in özel ilgi alanlarından biri olan kardiyak rehabilitasyonda amaç, kalp krizi geçirmiş, by-pass olmuş ya da ciddi kalp yetmezliği bulunan hastaların kardiyak olarak güçlendirilmesini sağlamaktır. Kardiyak rehabilitasyon ile hastalar ağır kalp rahatsızlığı sonrası aşamalı olarak normal hayata dönmekte ve kardiyak iyileşme ile güçlenme süreçleri bütüncül bir yaklaşımla yönetilmektedir.

Prof Dr. Erdem Özel, 2020’de İngiltire’de British Assocation for Cardiovascular Prevention and Rehabilitation’dan kardiyak rehabilitasyon programlarını tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmıştır. Prof. Dr. Özel, 2021 yılında ise İsviçre Bern Üniversitesi’nden kabul alarak Kardiyak Rehabilitasyon Kliniği’de bir süre ziyaretçi profesör olarak bulunmuş ve Prof. Dr. Matthias Wilhelm ile birlikte kardiyak rehabilitasyon çalışmalarını sürdürmüştür.

 

Kardiyak rehabilitasyon nedir?

Ciddi bir kalp krizi geçirdiniz. Anjiyografi ya da cerrahi yöntemle damarınız açıldı ve ilaçlarınız yazıldı. Artık önünüzde daha öncekinden farklı bir hayat olacak. Endişelisiniz. Bu yeni hayatınızı nasıl geçireceğinizi bilemiyorsunuz… Pek çok kalp hastasının ciddi kardiyak tedavilerin ve operasyonların ardından yeniden eski sağlıklı yaşamlarına dönmesi uzun, hasta ve yakınları açısından endişe verici ve zorlu bir süreçtir.

Dünyanın pek çok ülkesinde üniversite hastanelerinde ve saygın kliniklerde uygulanan kardiyak rehabilitasyon, kalp krizi ve kalp ameliyatı gibi ciddi operasyonların ardından hastalar için “hayata dönüş” sürecini yönetmeyi ve hastayı kardiyak açıdan güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Programda ne yapılır?

Kardiyak rehabilitasyonda hasta bütüncül bir yaklaşımla ele alınır; kardiyak tedavisinin düzenlenmesi ve ilaçla tedavinin yanında kalp sağlığına yönelik özel beslenme programı ve kardiyak egzersiz programı ile hastanın kendisine özel bir tedavi uygulanır. Amaç hastanın ağır kalp hastalığı sonrası, yeniden güçlenme sürecinin kardiyolog takibinde sürdürülmesidir.

  • Hekim tarafından düzenlenen tedavi programı ve ilaç tedavisine ilave olarak;
  • Kardiyak egzersiz programları düzenlenir ve takip edilir
  • Kardiyak diyet programı hazırlanır ve takip edilir
  • Stres yönetimi ve sigarayı bırakma ile ilgili uzman desteği sağlanır
  • Hastanın kardiyak gelişimi düzenli olarak takip edilir
  • Hastanın, yürüyüş, spor, fiziksel aktivite, cinsel hayat, işe dönüş ve benzeri günlük yaşam pratiklerine aşamalı olarak dönüşü hekim gözetiminde planlanır.

 

Yapılan bilimsel çalışmalar, kardiyak rehabilitasyon programlarının yararını net bir biçimde göstermiştir ve gerek Avrupa Kardiyak Korunma Kılavuzu’nda gerek Amerika Kardiyak Korunma Kılavuzu’nda kardiyak rehabilitasyon güçlü bir biçimde önerilmektedir.

 

Hangi kalp hastaları bu programlara uygundur?

 

  • Kalp krizi geçiren hastalar
  • Kalp krizi geçirmemiş göğüs ağrısı devam eden kalp damar hastaları
  • Kalp yetmezliği hastaları
  • Stent işlemi uygulanan hastalar
  • By-pass geçiren, kapak operasyonu olan hastalar
  • Kalp ya da kalp akciğer nakli geçiren hastalar

 

Programlar hastaya özel olarak düzenlenmek ile birlikte genelde 12 hafta süreli ve haftada 3 seans şeklinde yapılmaktadır. Daha uzun süreli programlar ile bu süreç devam ettirilebilmektedir.

 

Posted in:

Yazılar

Bu da ilginizi çekebilir

  • Kalp kapağında hafif kaçak nedir? Tehlikeli mi?

    📌 Doktorunuz kalp kapağınızda hafif kaçak olduğunu söyledi. Eyvah, ciddi bir kalp hastalığım mı var diye endişelisiniz! Gelin bugün kapakta kaçak nedir? Tehlikeli mi ?sorularına yanıt verelim.
    .
    📌 Kapakta kaçak aslında kapak yetmezliğidir. Bu ,kalpten pompalanan kanın vücuda iletilmesini sağlayan kapakçıkların işlev bozukluğu ile ortaya çıkar.
    .
    📌 Kaçak kötüye gittikçe kalbiniz kan sızdıran kapağın açığını telafi etmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ve bir noktaya kadar bu durumu tolere eder ancak kaçak daha da artarsa nefes darlığı, vücutta ödem gibi şikayetler ortaya çıkmaya başlar.
    .
    📌Ancak merak etmeyin! Kardiyoloğunuz kapakta kaçağın “hafif” olduğunu söylediyse hemen endişelenmenize gerek yok. Kapakta hafif kaçak hastalarımızda sık karşılaştığımız ve tedavi gerektirmeyen bir durumdur.
    Hafif kaçağı olanların, düzenli aralıklarla kardiyoloğa giderek durumlarını takip ettirmeleri yeterlidir.
    .
    📌 Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Merak ettiklerinizi bu postun altına yazabilirsiniz. 

    #kardiyoloji #kalpsağlığı #kalpkapakhastalıkları #mitralyetmezlik #kalbinikoru #izmir #alsancak #izmirkardiyolojiuzmani #izmirkardiyolog

  • Öksürmek, kalp krizinde işe yarar mı?

    Sosyal medyada zaman zaman karşıma çıkan bir bilgi var. Eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız şiddetli bir şekilde öksürmek hayat kurtarır deniyor. Bu kesinlikle yanlış bir bilgi…

    Bizler kardiyologlar olarak koroner yoğun bakımda yada vaka yaparken anjiyo laboratuvarında bazı ritim sorunlarında hastaya öksür diyebiliyoruz ancak hastane dışında kalp problemi yaşadığını düşünen biri için bu yararsız bir hareket.

    Bu tip bir bilginin en tehlikeli tarafı da gerçekten kalp krizi geçiren birinin bununla vakit kaybederek gerçek yardıma erişmesinin gecikmesi.

    Unutmayın, öksürmek kalp krizinde işe yaramaz. Eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden 112 ‘yi aramalısınız.

  • Kansız anjiyo nedir? Kimler için uygundur?

    Kalp damar hastalığı şüphesi bulunan ama anjiyo olmak konusunda endişeleri bulunan hastaların çok sordukları bir sorudur: Kansız anjiyo yapılıyormuş, nedir?

    Halk arasında kansız anjiyo olarak bilinen BT Anjiyo, kalp damar hastalığından şüphelendiğimiz, ancak çeşitli nedenlerle doğrudan anjiyo işlemine almak istemediğimiz hastalar için uygulanan bir damar görüntüleme yöntemidir.

    Kimler için uygun?

    Kalp damar hastalığı açısından orta ve yüksek risk faktörleri bulunan, birinci derece yakınlarında erken yaşlarda kalp damar hastalığı bulunan kişiler için uygundur.

    Eşlik eden farklı hastalıkları nedeniyle doğrudan anjiyoya almak istemediğimiz hastalarda damarların durumunu değerlendirmek için uygulanabilir.

    Yine anjiyo işlemi konusunda yüksek endişe taşıyan, anjiyo olmak isteyen, buna karşın kalp damar hastalığı şüphesi bulunan kişilere de yapılabilir.

    Kalp krizi şüphesiyle başvuran hastalara ise uygulanmaz, bu hastalar doğrudan koroner anjiyografiye alınır.

    Nasıl yapılır?

    Tomografiye benzer şekilde kol damarından ilaç verilerek yapılır. Tıkalı veya daralmış bir damar olup olmadığını görmemizi sağlar.