Prof. Dr. Erdem Özel’in özel ilgi alanlarından biri olan kardiyak rehabilitasyonda amaç, kalp krizi geçirmiş, by-pass olmuş ya da ciddi kalp yetmezliği bulunan hastaların kardiyak olarak güçlendirilmesini sağlamaktır. Kardiyak rehabilitasyon ile hastalar ağır kalp rahatsızlığı sonrası aşamalı olarak normal hayata dönmekte ve kardiyak iyileşme ile güçlenme süreçleri bütüncül bir yaklaşımla yönetilmektedir.
Prof Dr. Erdem Özel, 2020’de İngiltire’de British Assocation for Cardiovascular Prevention and Rehabilitation’dan kardiyak rehabilitasyon programlarını tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmıştır. Prof. Dr. Özel, 2021 yılında ise İsviçre Bern Üniversitesi’nden kabul alarak Kardiyak Rehabilitasyon Kliniği’de bir süre ziyaretçi profesör olarak bulunmuş ve Prof. Dr. Matthias Wilhelm ile birlikte kardiyak rehabilitasyon çalışmalarını sürdürmüştür.
Kardiyak rehabilitasyon nedir?
Ciddi bir kalp krizi geçirdiniz. Anjiyografi ya da cerrahi yöntemle damarınız açıldı ve ilaçlarınız yazıldı. Artık önünüzde daha öncekinden farklı bir hayat olacak. Endişelisiniz. Bu yeni hayatınızı nasıl geçireceğinizi bilemiyorsunuz… Pek çok kalp hastasının ciddi kardiyak tedavilerin ve operasyonların ardından yeniden eski sağlıklı yaşamlarına dönmesi uzun, hasta ve yakınları açısından endişe verici ve zorlu bir süreçtir.
Dünyanın pek çok ülkesinde üniversite hastanelerinde ve saygın kliniklerde uygulanan kardiyak rehabilitasyon, kalp krizi ve kalp ameliyatı gibi ciddi operasyonların ardından hastalar için “hayata dönüş” sürecini yönetmeyi ve hastayı kardiyak açıdan güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Programda ne yapılır?
Kardiyak rehabilitasyonda hasta bütüncül bir yaklaşımla ele alınır; kardiyak tedavisinin düzenlenmesi ve ilaçla tedavinin yanında kalp sağlığına yönelik özel beslenme programı ve kardiyak egzersiz programı ile hastanın kendisine özel bir tedavi uygulanır. Amaç hastanın ağır kalp hastalığı sonrası, yeniden güçlenme sürecinin kardiyolog takibinde sürdürülmesidir.
- Hekim tarafından düzenlenen tedavi programı ve ilaç tedavisine ilave olarak;
- Kardiyak egzersiz programları düzenlenir ve takip edilir
- Kardiyak diyet programı hazırlanır ve takip edilir
- Stres yönetimi ve sigarayı bırakma ile ilgili uzman desteği sağlanır
- Hastanın kardiyak gelişimi düzenli olarak takip edilir
- Hastanın, yürüyüş, spor, fiziksel aktivite, cinsel hayat, işe dönüş ve benzeri günlük yaşam pratiklerine aşamalı olarak dönüşü hekim gözetiminde planlanır.
Yapılan bilimsel çalışmalar, kardiyak rehabilitasyon programlarının yararını net bir biçimde göstermiştir ve gerek Avrupa Kardiyak Korunma Kılavuzu’nda gerek Amerika Kardiyak Korunma Kılavuzu’nda kardiyak rehabilitasyon güçlü bir biçimde önerilmektedir.
Hangi kalp hastaları bu programlara uygundur?
- Kalp krizi geçiren hastalar
- Kalp krizi geçirmemiş göğüs ağrısı devam eden kalp damar hastaları
- Kalp yetmezliği hastaları
- Stent işlemi uygulanan hastalar
- By-pass geçiren, kapak operasyonu olan hastalar
- Kalp ya da kalp akciğer nakli geçiren hastalar
Programlar hastaya özel olarak düzenlenmek ile birlikte genelde 12 hafta süreli ve haftada 3 seans şeklinde yapılmaktadır. Daha uzun süreli programlar ile bu süreç devam ettirilebilmektedir.