Günlük hayatınızın önemli bir bölümünü masa başında ya da arabada oturarak geçiriyorsanız merak etmeyin yalnız değilsiniz ! Teknolojik gelişmeler ve modern yaşam tarzı sayesinde artık büyükbaba ve büyükannelerimizden çok daha az hareket ediyoruz.
1950’li yıllara göre günümüzde hareketsiz ve sedanter yapılan işlerin oranı % 80’lere varan oranda arttı.
Peki bu durum, kalbi nasıl etkiliyor?
Ne yazık ki gün içerisinde oturduğunuz süre arttıkça kalp hastalığı geçirme riskinizde artıyor. Yapılan çalışmalar günde 10 saatten fazla oturanlarda, 5 saatten az oturanlara göre kalp krizi ve felç geçirme riskinin %20 oranında daha fazla olduğunu gösteriyor ki bu hiç de azımsanacak bir değer değil.
Daha fazla oturanların şeker gibi diğer kronik hastalıklara yakalanma riskinin de arttığı saptanmış. Hatta günde 30 dk egzersiz yapsanız bile geri kalan 23 saatte yeteri kadar hareket etmezseniz riskiniz yine artıyor. Sonuç olarak evet oturmak kalp hastalığı riskini artırır.
Gün içerisinde egzersiz yapmak ve aktif olmak kalp hastalığına yakalanma riskinizi azaltır. Bunun için gün içerisinde saatlerce egzersiz yapmanıza da gerek yok. Kısa süreli yürüyüşler hatta sadece ara ara ayağa kalkmak bile fayda sağlar.
Peki daha az oturmak için neler yapabilirsiniz?
• Daha az televizyon izleyin. Bilgisayar ve telefon başında daha az vakit geçirin .Bunların yerine yapabileceğiniz bir çok eğlenceli aktivite var.
• Oturduğunuz sürece 1 saatlik alarmlar kurun ve her 1 saatte 10 dk ayağa kalkıp hareket edin.
• Ayakta çalışabilmenin yollarını bulun.
• Haftada 5 gün, günde 30 dk yürüyün.
• Bir yürüyüş yada egzersiz grubuna katılın. Diğer kişilerle sosyalleşerek motivasyonunuzu arttırın.
• Akıllı telefonlarınızdaki egzersiz ve hareket uygulamalarını kullanın.
Sonuç olarak sloganımız şu olmalı: Sağlıklı bir kalp için daha az oturun, daha fazla hareket edin.
Kardiyoloji Uzmanı