Dr. Erdem Özel

Kalp Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp büyümesi tanısı nasıl konur, tedavide neler yapılır?

Kalp büyümesi şüphesi ile doktorunuza gittiğinizde öncelikle sizin öykünüzü dinleyecektir. Örneğin geçmişinizde hipertansiyon olması, kalp damar hastası olmanız, viral bir enfeksiyon geçirip geçirmediğiniz ya da ailenizde genetik bir kalp hastalığı öyküsü olması tanı koymada bizim için çok değerli bilgilerdir.

Sonrasında da hekiminiz kalp büyümesinin nedenlerini araştırmaya yönelik muayenenizi gerçekleştirecektir. Özellikle sol ya da sağ kalp yetmezliğine bağlı vücutta şişlik, ödem gibi belirtilerin olması, kalp kapak hastalığından şüphelenmemize neden olan üfürümler duymamız ya da çekilen EKG’nizde ritim bozukluğu, kalp boşluklarında büyüme, kalp kası kalınlaşması gibi bulguları görmemiz bizim için tanı koymada yol gösterici olacaktır.

Kalp büyümesi var mı, varsa neye bağlı olabilir sorusunun yanıtını bize en iyi veren tetkik ise size yapacağımız ekokardiyografi (kalp ultrasonu) tetkikidir. Ekokardiyografi tetkiki ile kalbin boyutlarını, kasılma fonksiyonlarını, kalp kapakçıklarının durumunu ve kalp çevresinde sıvı birikimi olup olmadığı gibi kalp büyümesine neden olabilen pek çok hastalığın tanısını koyabiliyoruz.

Bu tetkikleri yeterli görmezsek kalp tomografisi ya da özellikli başka hastalıkların tanısı için kalp MR’ı da isteyebiliyoruz.

Peki kalp büyümesinin tedavisi nedir?

Kalp büyümesinin tedavisi, altta yatan hastalığı tedavi etmektir. Neden hipertansiyon ise anahtar, tansiyonu kontrol altına almaktır. Tansiyon kontrol altına alındığında kalp eski büyüklüğüne dönebilir. Kalp damar hastalığı ya da kalp kası hastalıklarına bağlı kalp büyümelerinde bazı ilaçlar kalbin fonksiyonlarının toparlanmasına ve kalp büyümesini azaltmaya yardımcı olurlar. Kapak hastalıklarında ise kalp ciddi yetmezliğe gitmeden yapılabilecek cerrahi ve kardiyolojik girişimler ile sıklıkla kalp büyümesi geri dönüşlü olur.

Örneğin akciğere pıhtı atmasına bağlı ikincil sağ kalp büyümesinde pıhtının ilaçlar ile eritilmesi ya da cerrahi olarak alınması ile kalp büyümesi normale dönebilir. Ya da sigaraya bağlı gelişen kronik akciğer hastalıklarının tedavisi ve sigaranın bırakılması ile kalp büyümesi kısmen de olsa gerileyebilir.

Kalbin çevresinde sıvı birikimi kritik boyutta ise sıvının iğne ya da cerrahi yolla alınması ile kalp büyümesi hızlı bir şekilde normale döner.

Sonuç olarak akciğer filminizde kalp büyümesi görüldüyse vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız tedavi şansınızı artıracaktır.

Prof. Dr. Erdem Özel

Prof. Dr. Erdem Özel

Kardiyoloji Uzmanı

Son Bloglar

Sosyal Medyamız